Hongerige Wolf

Hongerige Wolf is de tweewekelijkse nieuwspodcast van Dagblad van het Noorden. In elke aflevering word je bijgepraat over één belangrijk nieuwsonderwerp, verteld door betrokkenen en journalisten van onze krant. De presentatie is in handen van Marjolein Knol.

Het ingrijpende verhaal van een vergeten verzetsheld

May 8th, 2021

Johannes Hovenkamp uit Schipborg werd in 1943 op de Leusderheide gefusilleerd door de Duitse bezetter. In deze aflevering vertellen we zijn verhaal.

Een verzetsdaad die Hovenkamp een jaar voor zijn dood pleegde, spaarde mogelijk het leven van tientallen verzetsstrijders door het hele land. Zijn verhaal bleef lange tijd onbekend. Zelfs zijn familie wist niet precies wat hij in de oorlog had gedaan.

Verborgen verhaal

Amateurhistoricus Bert Staats uit Emmen dook op verzoek van Kamp Amersfoort in het leven van de verzetsstrijder. Samen met de nicht van Hovenkamp, Froukje Zeilemaker-Hovenkamp, werkt hij mee aan de podcast.

Hoe kan het dat zijn verhaal zo lang onbekend bleef? En waarom is de wens om een brug in Schipborg naar hem te vernoemen, verworden tot een oeverloze discussie in de gemeente Tynaarlo?